Nieuws

Een gezonde leefstijl houdt niet alleen in sporten en bewegen,
maar voor een heel groot deel ook voeding en dus je voedingspatroon.
Wij van PT4U kunnen u, naast heerlijke trainingen, ook van voedingstips voorzien.

Op deze pagina zullen zo nu en dan enkele feitjes gepost worden. Wellicht leuk om te lezen!

Verantwoord?

Kan je dan echt nooit meer iets ” niet-verantwoords” eten wanneer je wilt afvallen? Zeker wel. De 80-20 regel (wat inhoud 80% verantwoord en 20% minder verantwoord eten) is geen fabeltje, mits je je hier aan kunt houden. De kwaliteit van je voeding gemiddeld gezien op de dag en over de hele week, maakt het verschil. Maar hoe ziet een kwalitatief goed voedingspatroon er dan uit? En hoe kan ik dit toepassen in mijn huidige leefstijl? Wij weten zeker dat er geen drastische veranderingen nodig zijn om resultaten te boeken. In minder dan 10 minuten kun je verantwoorde voedzame tussendoortjes bereiden zonder toegevoegde suikers.

Wanneer je PT klant wordt, krijg je toegang tot de website met vele recepten, waaronder de recepten op de foto. Daarnaast kunnen wij samen met jou je huidige voedingspatroon bekijken om met kleine aanpassingen de kwaliteit van je voeding te verhogen. 

Een biertje of wijntje op zn tijd..

Past dit in mijn voedingsschema? Even voor de duidelijkheid voordat je begint met lezen: Het is niet dat wij de alcohol wil ontmoedigen en per definitie alle ´niet-verantwoorde´ dingen uit je hoofd wil praten. Wij willen alleen wat feitjes onder de aandacht brengen zodat je weloverwogen een volgende keer de keuze maakt om één of meerdere wijntjes/biertjes te nemen en/of de keuze maakt verstandiger te zijn.

Lege calorieën
Alcohol levert net als eiwitten, vetten en koolhydraten (de macronutriënten) energie. 1 gram alcohol levert maar liefst
7 kcal aan energie op. Omdat alcohol WEL energie levert, maar geen voedingsstoffen (nutriënten) bevat, wordt de energie uit alcohol ook wel ‘lege calorieën’ genoemd. Lege calorieën omdat het lichaam geen voedingsmiddelen kan halen uit de alcohol. Het lichaam heeft er dus eigenlijk niks aan, maar toch krijg je wel extra calorieën binnen.

Lees hier het hele artikel

Juist aankomen

Niet alleen afvallen is een opgave, aankomen is net zo lastig. ´Dan eet je toch gewoon wat extra chocolade, chips, koekjes.´ Je mag wel wat van mij hebben´ ´Je moet niet zeuren!´

Hoe vaak heb je dat al gehoord? Frustrerend. Want jezelf volproppen met snacks, fastfood ed. (oftewel calorierijk en vetrijk voedsel) is geen ´gezonde manier´ van aankomen. Als het goed is weet iedereen dit echt wel en weet iedereen ook dat deze voedingsmiddelen verre van optimaal zijn en niet gezond zijn voor het lichaam. 

Lees hier het hele artikel

Kwantiteit vs. kwaliteit

Wat heeft dit met eten te maken? De kwantiteit gaat over de totale hoeveelheid van een product, hierbij wordt gekeken naar de massa/volume van het product. De kwaliteit gaat over het aantal beschikbare voedingsstoffen in het product voor het lichaam. Kwantiteit en kwaliteit zijn dus daadwerkelijk twee verschillende dingen. Een voedingsmiddel met een lage kwantiteit kan wel van hoge kwaliteit zijn of juist omgekeerd.

Ons doel met dit artikel is niet dat je een voedings freak wordt zoals wij, maar wel dat je je bewust wordt van kwalitatief
´goed en verantwoord´eten en het maken van bepaalde keuzes. Want, de ene koolhydraat/vet/eiwit is de andere niet…

Lees hier het hele artikel

Biologische waarde van eiwitten

Vegan, de trend van dit moment.
Overal om je heen hoor je het: ‘we moeten denken aan de toekomst, zorgen voor een beter milieu, minder vlees eten etc.’
Door de veranderingen en nieuwe inzichten zal onze voeding
(geleidelijk) aan verandering moeten geloven’. In hoeverre doe jij hier al aan mee? Eet je al wel eens vegan? Of weet je niet waar te beginnen? Je mist immers veel voedingsstoffen en met name eiwitten wanneer je geen vlees meer eet EN heel vroeger at men al vlees en vis, waarom zouden we hier opeens vanaf stappen?
Op dit laatste discussiepunt zullen wij niet ingaan. Wel willen wij het hebben over het verschil tussen dierlijke en
plantaardige eiwitten, je kunt zeker WEL voldoende eiwitten
binnenkrijgen wanneer je één keer of vaker per week plantaardig eet. Ons doel met dit artikel is dat je inspiratie krijgt om naast dierlijke producten ook te gaan koken met plantaardige producten!

Lees hier voor het hele artikel
Extra bijlage: 20 plantaardige groetnte proteine bronnen

Wanneer zeg je ja of nee?

If it fit’s in your macro’s, then it’s okay!
Heb je hier wel eens van gehoord? Je hebt op een dag een x aantal kcal nodig. Afhankelijk van je geslacht, je levensstijl, je
activiteitsniveau etc. is dit aantal meer of minder. Het welbekende gemiddelde is 2000 kcal per dag voor vrouwen en 2500 kcal per dag voor mannen.
Wanneer je wilt afvallen, aankomen of serieus met (sport)specifieke doelstellingen wil gaan trainen is het zeer aan te bevelen JOUW specifieke caloriebehoefte per dag te berekenen. Immers alleen dan kun je ervoor zorgen dat je meer, minder of voldoende binnenkrijgt. 

Maar dan… je weet dat je x kcal per dag nodig hebt.
Hoe ga je dit aanpakken?

Klik hier voor het antwooord

MACRO

Waar staat MACRO voor? Macro is niet zo zeer een afkorting, maar een verzamelnaam die staat voor 3 soorten voedingsmiddelen. Namelijk; koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze voedingsmiddelen voorzien ons lichaam van energie en leveren het lichaam essentiële stoffen voor allerlei lichaamsprocessen. Wist je dat macro’s het fundament van onze voeding zijn?! In een ander artikel zullen wij de voedingspiramide toelichten. 

Lees hier verder over MACRO

Adem in adem uit

De energiebalans, ENERGIE IN en ENERGIE UIT. 
Energie (en dus calorieën) hebben wij nodig om ‘in leven te blijven’. Zonder voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen kan ons lichaam lichaamsfuncties zoals bewegen, het reguleren van onze hartslag en bloeddruk, of de ademhaling niet meer optimaal vervullen. Vervelende klachten liggen op de loer. Maar een te veel aan energie (voeding) is ook niet goed, want een TE veel slaat het lichaam op (‘reserve’) als vet….lastig…
Want wanneer is het voldoende, wanneer te weinig en wanneer te veel?! Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om het een en ander uit te leggen.

Lees hier verder

Stabiliteitstraining

Het trainen van stabiliteit voordat je een blessure hebt en
tijdens het herstelperiode na een operatie/blessure.

Naast het trainen van kracht, is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan stabiliteitstraining. Waarom? Zonder dat je je er bewust van bent, vraag je elke dag in meer of mindere mate veel van je lichaam. Wanneer je staand werk doet, dagelijks actief bent en veel sport vraag je logischerwijs meer van je lichaam dan
wanneer je een zittend beroep hebt, maar altijd zal je beroep doen op een juiste houding.
Je houding wordt met name gehandhaafd door je corespieren, dit zijn je buik-, rug- en bilspieren. Maar niet alleen je corespieren zorgen voor stabiliteit in het lichaam. Naast pezen en banden, zijn gewrichtsspieren van groot belang om gewrichten goed te laten bewegen en te zorgen voor stabiliteit.

Lees hier het hele artikel.

 

Wanneer is iets light?

En helpt het nuttigen van light producten bij het afvallen?
Een product mag op het etiket ´LIGHT´ hebben staan als het product ⅓ minder vet, ⅓ minder suiker, ⅓minder energie (kcal) of ⅓ minder alcohol bevat ten opzichte van het originele product. Wanneer je een light product nuttigt kan het dus zijn dat je of ⅓ minder kcal binnen krijgt, of ⅓ minder vetten, of ⅓ minder kcal etc. Wat een groot nadeel is aan light producten, wat je niet direct ziet of leest op de verpakking, is dat er extra stoffen aan het light product zijn toegevoegd om toch de ´zoete´ en ´lekkere´ smaak te verwezenlijken die zoveel mogelijk lijkt op het originele product. Dit kan door middel van zoetstoffen, maar ook door het toevoegen van extra koolhydraten of eiwitten…. Het kan dus zijn dat een product ⅓ minder vet bevat, maar door de extra toevoegingen net zoveel calorieën telt (en soms zelfs meer) als het originele product. Kortom het is dus helaas zo dat ⅓ minder vet niet hoeft te betekenen dat het product dus ook minder calorieën bevat dan het originele product.

Lees hier het hele artikel verder

Hoe kom je op de top van de berg?

Wij mensen zijn ´gewoonte´ dieren. We houden van regelmaat, we weten graag waar we aan toe zijn en we doen graag waar we goed in zijn. Het onbekende kan uitdagend zijn, maar kan ook juist ´angst´ opwekken. ´Kan ik het wel?!´ ´Vind ik dat wel leuk´ ´Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe stap?´ ´Wat vinden anderen van mijn keuze?´ Het is absoluut niet gek wanneer je deze gedachten hebt. Er zijn diverse theorieën die aantonen dat het heel ´gewoon´ is dat een gedrags- en/dus gewoonteverandering niet eenvoudig is. Elke verandering, op welk gebied dan ook (voeding, sport, werk..), vraagt om een gedragsverandering. Tijdens zo’n verandering door loop je
6-fasen. Deze fasen hoef je NIET alleen te doorlopen.

Lees het hier verder

De basisrichtlijnen

De basisrichtlijnen van een gezond voedingspatroon.
De ene voedingstrend zegt dit, de ander dat. Weet jij nog wat de basis van een gezonde voeding is? Hoe je dit kunt integreren in je huidige leefstijl en voedingspatroon zodat het voor jou werkt?
En vol te houden is? 
Voeding, bewegen en gezondheid gaan hand in hand. In dit artikel zoom ik in op het stukje voeding; de basis. Essentie van het verhaal: Wees je bewust van wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je dit eet. Geniet met mate. Blijf kritisch kijken wat er in bepaalde voedingsmiddelen zit. Is het echt gezond, of heet het gezond? Zie dit artikel als een bewustwording, niet als een MUST DO. Zoek een weg door het bos met de vele informatie naar wat voor jou werkt!

Wat is een voedingspatroon? Lees het hier verder

Open deuren? Loop jij er al doorheen?!

Naast dat je in de sportschool kunt bewegen (onder begeleiding van een personal trainer of krachttraining of cardio) kun je gedurende de dag en de week ook veel meer aan beweging doen dan je nu op dit moment misschien al doet.
Hieronder volgen een aantal beweegadviezen, wellicht open deuren en doe je het allang, maar misschien ben jij net diegene die langs open deuren loopt…. Elk soort beweging is goed, hoe meer, hoe beter. Probeer in je dagelijkse patroon vaker en meer te bewegen. – Pak bijvoorbeeld vaker de fiets dan dat je altijd met de auto gaat. – Stap een halte eerder uit de bus, zodat je een stuk kunt lopen. – Ga in je middagpauze een blokje om lopen. – Pak de trap in plaats van de lift. Het lijken kleine stappen, die in jouw ogen misschien weinig teweeg zullen brengen, maar hoe vaker en meer je dit doet, des te meer beweeg minuten je maakt op een dag en in de week! 🙂

Lees er hier alles

Eindeloos veel buikspieren

Eindeloos veel buikspieren voor een strakke buik?
Heb jij ook, wel eens, het goede voornemen om eindeloos veel buikspieroefeningen te doen om van je buik af te komen?
Denk je dat dit DE OPLOSSING is?! Helaas is het antwoord nee.

Je hebt buikspieroefeningen zeker nodig voor een goede corestability en voor het meer ‘’tonen’’ van je buikspieren, maar je zal er niet het vetlaagje van je buik mee af kunnen trainen. Wanneer je van je buik af wilt komen en je buikspieren wilt showen, is het van belang dat je vetpercentage omlaag gaat. Bij mannen worden de buikspieren zichtbaar bij een vetpercentage van 10% of minder, bij vrouwen bij een vetpercentage van 13% of minder. (Je vetpercentage is de verhouding van je vetmassa t.o.v. je vetvrije massa. Vetvrije massa is oa. spierweefsel, botten, organen etc.) Plaatselijk vet verbranden lukt nog altijd niet. Of heb jij DE gouden tip?! Je zal dus je algehele vetpercentage moeten verlagen. Hoe doe je dit? Afvallen, want wanneer je afvalt, zal je over je hele lichaam vet verliezen. Per persoon is het verschillend op welke zone je het eerste en welke zone je het laatste vet gaat verliezen. Vaak als eerste in je gezicht (ingevallen bekkie) en als laatste, helaas, pas de buik.

Lees hier het hele artikel